november 19, 2018

The Jury

Auditions for the 2018 YBT final prove a tough call for the judges!

Jean Claude Vanden Eynde

Pianist Jean-Claude Vanden Eynden.

Jean-Claude Vanden Eynden werd geboren in Brussel. Hij ging naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel op de uitzonderlijk jonge leeftijd van 12. Hij studeerde piano aan het Conservatorium en later aan het Koningin Elisabeth College of Music, onder leiding van Eduardo Del Pueyo. Op 16-jarige leeftijd bereikte hij de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd en zijn carrière als pianosolist werd van start gegaan en bracht hem naar alle continenten van de wereld.
Hij speelde met verschillende symfonieorkesten waaronder het St. Petersburg Symfonie Orkest, het Royal Philharmonic Orchestra of London, het Residence Orchestra of Den Haag en verschillende Belgische orkesten. Jean-Claude Vanden Eynden werd onlangs benoemd tot lid van de raad van bestuur van ‘Jong Belgisch Talent vzw’.
Greet Van 't Veld

Musicologist Greet Van ‘t Veld.

Musicologe Greet Van ’t veld verkende haar passie voor muziek eerst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, daarna tijdens haar studies musicoloog aan de Universiteit Leuven en aan het Lemmensinstituut van Leuven. Haar intrige voor muziek en woord kwam duidelijk naar voren tijdens haar studies en bloeide verder op tijdens haar carrière als schrijfster over klassieke muziek in vele publicaties.
Greet combineert momenteel haar twee passies – taal en muziek – programmering en conceptontwikkeling voor de nationale klassieke radio Klara. Ze neemt deel aan het maken van cd’s, maakt interviews en schrijft concert- en cd-recensies in Knack. Greet Van ’t Veld werd onlangs benoemd tot lid van de raad van bestuur van ‘Jong Belgisch Talent vzw’.
Roeland Henrikx

Clarinetist Roeland Hendrikx.

Roeland Hendrikx is één van de meest vooraanstaande Belgische klarinettisten van vandaag. Na een opleiding in Leuven en Antwerpen (bij Walter Boeykens) volgde hij masterclasses bij Thea King en andere gerenommeerde virtuozen. Na jarenlang de belangrijkste klarinet van het Belgisch Nationaal Orkest te zijn geweest, besloot Hendrikx in 2017 om een solocarrière na te streven. Toch blijft hij een gepassioneerd kampioen van de kamermuziek. In 2015 richtte hij het Roeland Hendrikx Ensemble op, dat zich richt op het kleinschalige repertoire voor klarinet, piano en strijkers.
Roeland Hendrikx doceert aan het Conservatorium Maastricht en de LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) Leuven. In oktober 2018 zal EPR Classic zijn registratie van concerten van Mozart, Finzi en Bruch, opgenomen bij het London Philharmonic Orchestra, uitbrengen.
Kati Sebestyen

Violinist Kati Sebestyén.

Kati Sebestyén is geboren in Hongarije. Na haar viooldiploma werd ze later hoogleraar aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elizabeth. Vandaag is ze professor viool en hoofd strijkinstrumenten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze wordt regelmatig gevraagd om jurylid te zijn en masterclasses te geven in het Mozarteum, Saltzburg, Jong Talent, Amsterdam, Hannover, Lübeck en de Universiteit van Noord-Carolina. Ze is actief als concertartiest en gaf recitals voor radio en TV in de meeste Europese landen en in de VS. Ze is lid van het Haydn Quartet, Sebastian Strings and Contrasts Ensemble en heeft vele CD’s met deze ensembles uitgebracht.
Nathalie Lefevre

Clarinetist Nathalie Lefèvre.

Nathalie Lefèvre ontving haar Hoger Diploma met onderscheiding op 21-jarige leeftijd. Vandaag speelt ze regelmatig als soliste met vele orkesten, waaronder de Beethoven Académie en de Koninklijke Vlaamse Filharmonie, om er maar twee te noemen.
Sinds 1993 is Nathalie mede-oprichtster en klarinettist van het kamermuziekensemble Oxalys waarmee ze optreedt op enkele van de mooiste podia ter wereld, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw, Brussel Bozar, Berlijn Konzerthaus, Theatre Colon in Buenos Aires en de Bibliotheek van Congres in Washington. Als u niet op tournee bent of geen CD’s opneemt, geeft Nathalie klarinetles aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles en het Carré des Arts in Mons. Nathalie is een RZ-artiest voor klarinet.
Leonid Kerbel

Violinist Leonid Kerbel.

Leonid Kerbel begon zijn vioolstudie op 4-jarige leeftijd in Charkov (Oekraïne). Op 6-jarige leeftijd ging hij naar de Centrale Muziekschool van Moskou onder leiding van professor Jankilevitsj. Na zijn studies in Israël voltooide hij zijn opleiding in België en Duitsland bij Philip Hirshhorn en Rosa Fain. Na masterclasses te hebben gevolgd van artiesten als Joseph Gingold, Janos Starker en kamermuziekensembles als het Beaux-Arts Trio en Borodin Trio, speelde Leonid met, en leidde hij vele internationaal bekende kwartetten en kamermuziekensembles. Vandaag de dag is hij, naast zijn internationale solowerk, professor viool aan het Royal College of Music in Londen en is hij oprichter van de internationale muziekschool MusicaMundi, hier in Waterloo, België.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Laurent Graulus

Radio producer – RTBF Musiq’3 Laurent Graulus.

Laurent Graulus werd geboren te midden van de muziek, zijn moeder was pianoleraar en zijn vader was een gepassioneerd volgeling van het klassieke repertoire. Van jongs af aan studeerde Laurent trompet en trad later in dienst bij IAD in Louvain-La-Neuve, waar hij geluidstechniek studeerde. Eind jaren tachtig begon Laurent bij RTBF Musiq’3 te werken als specialist in klassieke muziekopnames. Hij vervolgde zijn studies jazztrompet aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Na 20 jaar in de afdeling geluidstechniek van Musiq 3 stapte Laurent over naar de radioproductie. Vandaag is hij verantwoordelijk voor de promotie van jong talent in RTBF Musiq’3 en is hij de producer, presentator van het wekelijkse programma ‘Puisque vous avez du talent’, een programma volledig gewijd aan jong talent.
Marjan Helraeth

Impresario Marjan Helraeth.

Al zo lang als ze zich kan herinneren, heeft muziek altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Marjan Hellraeth. Als jonge moeder met vijf kinderen had Marjan het idee om huisconcerten te organiseren. Van haar oorspronkelijke idee uit 2003 is ‘MUSICA ET POETICA’ uitgegroeid tot één van de belangrijkste afzetmarkten voor jonge klassieke muzikanten in Vlaanderen. Met negen locaties en een volledig programma per jaar kunnen honderden mensen genieten van een eclectische mix van buitengewoon talent (waaronder de winnaars van ‘YBT’) die alles van barok tot 21ste eeuws realisme uitvoeren, in het hart van hun huiskamers.
Vandaag leidt Marjan ‘AULOS’ haar kunstmanagementbedrijf, verbindt ze kunstenaars met een indrukwekkend nationaal en internationaal netwerk en voorziet ze hen van de managementondersteuning die ze nodig hebben om hun creatieve ideeën tot leven te brengen.
Katrin Derboven

Professional Coach Katrin Derboven.

Na een uitgebreide professionele carrière van meer dan twintig jaar in managementfuncties op hoog niveau, zowel voor profit als non-profit organisaties, is Katrin overgestapt op een andere richting, waarbij de focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en coaching. Als volledig gediplomeerd psychotherapeut, met een eigen praktijk in Grobbendonk, België, is Katrin uitgegroeid tot een toonaangevende vernieuwer in haar vakgebied. Ze heeft een nauwe samenwerking met onze ‘YBT’-finalisten sinds onze oprichting in 2010. Haar werk voor ‘YBT’ en haar professionele cliënten heeft bij tal van gelegenheden geleid tot levensveranderende persoonlijke ontwikkelingen waarvoor haar cliënten haar uiterste dankbaarheid en respect tonen.
Vilmos Csikos

Violinist and ‘YBT’ winner, 2015 Vilmos Csikos.

Vilmos was voorbestemd om in 2015 de ‘YBT’-wedstrijd te winnen, want hij had immers gewonnen, of was finalist in bijna elke wedstrijd in België en in het buitenland waaraan hij ooit had deelgenomen. Zijn spel reikt veel verder dan zijn jaren. Als pionier in nieuwe buigtechnieken en net zo gepassioneerd als iedereen, duwt Vilmos zichzelf tot het uiterste. Vandaag, in zijn laatste studiejaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Yossif Ivanov, staat Vilmos aan de basis van zijn voltijdse professionele carrière. Voor hem liggen CD opnames, concertreizen en alles wat het leven van een solistische violist met zich mee kan brengen. YBT is er trots op hem te steunen en kijkt uit naar een lange en vruchtbare samenwerking.
Harley Lovegrove

Chairman, Author, Public speaker Harley Lovegrove.

Harley Lovegrove werd in 1957 in het Verenigd Koninkrijk geboren. Zijn vader was architect en zijn moeder kunstenaar. In zijn vroege jaren was zijn enige droom om een professionele muzikant te worden, maar op de een of andere manier werd zijn leven en zijn ondernemersgeest in de weg gestaan en zijn carrière liep via werving, marketing, verkoop, fotografie en vervolgens het runnen van zijn eigen bedrijf.
Vandaag is Harley voorzitter van zowel The Bayard Partnership als ‘Young Belgian Talent vzw’. Auteur van vier boeken: Making a Difference’, ‘Inspirational Leadership’, ‘Transition’ en ‘The Change Manager’s Handbook’; naast muziekfanaat en technisch directeur van een high-end luidsprekerbedrijf is Harley ook business coach, docent en spreker.

Become a member here:
Buy your tickets for the final here: