juni 9, 2018

Vilmos Csikos (Winnaar 2015)

Vioolspeler Vilmos Csikos werd gekozen voor de periode van januari 2016 tot december 2018

Vilmos (°1996) werd geboren in Budapest (Hongarije). In 2001 verhuisde hij naar België waar hij op 7-jarige leeftijd viool begon te spelen aan de Tchaikovsky Music School met Mr. Igor Tkatchouk. Hij vervolgde zijn vioolstudies met Mr. Yossif Ivanov aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

In de afgelopen jaren heeft Vilmos diverse prijzen gewonnen op zowel nationale als internationale wedstrijden. In maart 2004 won hij zijn eerste wedstrijd in de Didier Nowe Contest in Brussel. Een jaar later ontving hij de eerste prijs en gouden medaille in de Europese Wedstrijd voor Jonge Solisten (UGDA) te Luxemburg en in mei 2006 won hij de derde prijs in de Kocian Vioolwedstrijd in Tsjechië. In 2007 won hij zelfs drie 1e prijzen op het ‘FLAME’ in Parijs, het ‘Postacchini’ in Italië en de ‘Remember Enescu’ in Sinaia (Roemenië). Het jaar daarop won hij de eerste prijs in de ‘Bravo!’ wedstrijd in Brussel en opnieuw de 2e prijs in de Kocian Vioolwedstrijd in Tsjechië. In de daaropvolgende 2 jaren won hij nog 4 keer 1e prijzen op het ‘FLAME’ in Prijs (mei 2009), op de ‘Rotary Breughel’ in Brussel (april 2010), op het ‘Cavatina’ in Namen (België, mei 2010) en in de Europese wedstrijd voor jonge solisten in Luxemburg (november 2010). Op Belfius Classics in november 2011 won hij eveneens de 1e prijs. Hij won de 2e prijs in de Henri Koch vioolwedstrijd in Luik (België, oktober 2013) en de 3e prijs in de Louis Spohr vioolwedstrijd in Weimar (november 2013). In oktober 2015 won hij de 1e prijs in de « Young Belgian Talent » wedstrijd. In juli 2016 werd hij uitgenodigd als solist en muziekspeler van het huis bij de “Encuentro de Música y Academia de Santander” in Spanje. Tijdens dit festival kreeg hij de kans om samen met wereldberoemde artiesten op te treden zoals Péter Csaba, Hansjörg Schellenberger en Krzysztof Penderecki.
Aanvullend op zijn deelnames aan wedstrijden neemt Vilmos ook deel aan master classes met Augustin Dumay, Eyal Shiloach, Joshua Epstein, Katalin Sebestyén, Péter Csaba, Michel Béroff, Hansjörg Schellenberger, Alexander Rudin, Nobuko Imai, Latica Honda-Rosenberg, Mihaela Martin en Zakhar Bron en heeft hij concerten gegeven. Hij heeft samengewerkt met het orkestensemble ‘Jonge solisten’ uit België, het huisorkest Aria, het Youth Academy symfonisch orkest « Slobozhanskiy », het orkest van de LISZT School of Music Weimar, The Brussels Sinfonietta en het Euregio Jeugorkest (EJO).

Voor meer informatie kan u hier zijn website bezoeken.

Dankzij het initiatief van Young Belgian Talent en zijn partners, sponsors en supporters kon Vilmos rekenen op de volgende ondersteuning:

  • Een concert spelen te Lier met live opnames.
  • Op een privé thuisconcert spelen te Brussel met live opnames.
  • Een concerttournée van 9 concerten georganiseerd door Musica et Poetica.
  • Een fotoshoot bij een professionele fotograaf (Dirk Bogarts).
  • Een persoonlijke website.