maart 9, 2020

Sarah Bayens (Winnaar 2018)

Violiste Sarah Bayens werd gekozen voor de periode januari 2019 – december 2021.

Sarah Bayens begon op 5-jarige leeftijd viool te spelen. Voor haar was viool spelen altijd leuk en nooit een opdracht, dus de motivatie was altijd aanwezig om haar naar het volgende niveau te brengen. Van jongs af aan wist ze dat ze niets liever wilde dan muziek studeren, wat ze nu nog steeds doet bij Shirly Laub aan het Conservatoire Royal de Bruxelles.

Tot aan de YBT-finale hield Sarah niet van competities. Ze nam enkel deel aan het Prinses Christina Concours, waar ze een aanmoedigingsprijs won. Dat eerste concours gaf haar echter meer energie om door te gaan en deel te nemen aan activiteiten die haar voor een nieuw publiek zouden brengen.

Vandaag leidt Sarah een aantal orkesten, waaronder het Euregionaal Jeugdorkest en het Jeugdorkest Vlaanderen. Ze trad op met het Brussels Philharmonic en maakt deel uit van het Quator Aleydis kwartet, samen met Maxime De Petter en Joachim Jamaer. Ze is lid van ‘Young Belgian Strings’ en verscheen op de nationale televisie in verschillende interviews en als één van de zes junior presentatoren voor de laatste Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.

Wat ik belangrijk vind bij het spelen van concerten is om echt contact te maken met mensen, ze in mijn wereld te brengen en ze op verschillende niveaus te betrekken: muzikaal, emotioneel en intellectueel. Een volledig geslaagd concert is voor mij als iemand achteraf naar me toe komt om te zeggen dat ze door mijn spel meer geprikkeld zijn om naar klassieke muziek te luisteren.

– Sarah Bayens –