september 28, 2022

Onze jury 2022

Toon Fret (Fluitist)

Voorzitter van onze jury, Toon Fret studeerde fluit in Brussel, Maastricht, Parijs en Basel bij o.a. M. Lefèvre, I. Ribera, P.L. Graf en B. Kuijken. Na zijn studie werd hij steeds actiever als solist in binnen- en buitenland. Verschillende van deze concerten werden live uitgezonden en vonden plaats in de grote zalen met professionele orkesten. Hij verwierf bekendheid als fluitist van en drijvende kracht achter het ensemble Oxalys. Ook speelt hij in het barokensemble Atys en diverse andere ensembles. Als kamermusicus speelde hij in heel Europa op de belangrijkste festivals en podia. Met Oxalys toerde hij door Amerika, Japan en China. Toon Fret doceert kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en aan het Conservatoire Royal de Musique de Liège.

Eliane Rodrigues (Piano)

Eliane Rodrigues, geboren in Rio de Janeiro, werd al snel geïdentificeerd als een muzikaal wonderkind. Op driejarige leeftijd begon ze te componeren voordat ze kon lezen of schrijven. Op zevenjarige leeftijd hadden haar composities geresulteerd in twee pianostukken. Haar eerste recital gaf ze op vijfjarige leeftijd en een jaar later maakte ze haar eerste tv-optreden waarin ze Haydns Pianoconcert in D groot speelde met het Orquestra Sinfonica Nacional. Slechts een jaar later speelde ze Mozart's Piano Concerto No. 23 in A major (K. 488), wederom met het National Symphony Orchestra. Op 18-jarige leeftijd verhuisde Eliane naar België. Ze won de eerste plaats in vele nationale wedstrijden en bereikte de vijfde plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983. Vandaag is Elaine professor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze nam meer dan 25 cd's op, waaronder de vijf pianoconcerti van Sergej Prokofjev en alle acht pianoconcerti van Beethoven. De afgelopen jaren heeft Elaine verschillende nieuwe albums uitgebracht, op Naxos, iTunes, Amazon en Spotify.

FILIP NEYENS (Fagot)

Filip Neyens werd geboren in 1976 in Neerpelt. Hij raakte al vroeg gefascineerd door de klank van de fagot en begon op negenjarige leeftijd lessen te volgen bij Raymond Melis. In 1994 werd hij laureaat van twee wedstrijden, waaronder 'Purmerade', de internationale wedstrijd voor jonge solisten in NL. Hij vervolgde zijn muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Maastricht (NL) en trad in 2001 toe tot de Vlaamse Opera. In 2007 stapte Filip over naar het Nationaal Orkest van België, waar hij nog steeds zit. Naast vele optredens met zijn eigen orkest, werkt Filip regelmatig met andere (kamer)orkesten en ensembles, waaronder het Symfonieorkest Vlaanderen, de Belgische Kamerfilharmonie en Oxalys. Filip maakt deel uit van het ensemble Emanon, het Soffio-Quintet en het Fagotkwartet Phenix.

Greet Van ‘t Veld (Musicoloog)

Musicologe Greet Van 't veld verkende haar passie voor muziek eerst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, daarna tijdens de studies musicologe aan de Leuvense universiteit en aan het Leuvense Lemmensinstituut. Haar intrige voor muziek en woord bleek duidelijk tijdens haar studies, en bloeide verder op tijdens haar carrière als schrijfster over klassieke muziek in vele publicaties. Momenteel combineert Greet haar twee passies - taal en muziek - met programmering en conceptontwikkeling voor de nationale klassieke radio Klara. Ze werkt mee aan het maken van cd's, maakt interviews en schrijft concert- en cd-recensies in Knack. Greet Van 't Veld werd onlangs benoemd in de raad van bestuur van Jong Belgisch Talent vzw, in de rol van Artistiek Directeur.

Harley Lovegrove (oprichter en directeur - YBT)

Opgegroeid in een artistiek gezin in Zuidoost-Londen, was muziek een essentieel onderdeel van Harley's vroege jeugd. Na de middelbare school ging hij naar The Blackheath Conservatoire of Music om klassieke gitaar en compositie te studeren. Maar zijn studie was van korte duur en hij schakelde over op een carrière in de commerciële wereld. Muziek (en de technologie die nodig is om er thuis van te genieten) bleef echter een levenslange passie. Vandaag richt Harley een groot deel van zijn tijd op YBT; hij coacht en ondersteunt onze jonge muzikanten, maakt audio-opnames van hoge kwaliteit en helpt waar hij kan. Zijn andere interesses zijn; het presenteren van video lezingen over alle onderwerpen die met muziek en HiFi te maken hebben, en het maken van road trips in zijn klein MG sportwagen uit 1966. Harley is de auteur van vier boeken: Making a Difference, Inspirational Leadership, Transition, en The Change Manager's Handbook.

Laurent Graulus (Radio producent – RTBF Musiq’3 )

Laurent Graulus werd te midden van muziek geboren: zijn moeder was pianolerares en zijn vader een gepassioneerd aanhanger van het klassieke repertoire. Van jongs af aan studeerde Laurent trompet en later ging hij naar de IAD in Louvain-La-Neuve, waar hij geluidstechniek studeerde. Eind jaren tachtig ging Laurent aan de slag bij RTBF Musiq'3 als specialist in opnames van klassieke muziek. Hij vervolgde zijn studie jazztrompet aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Na 20 jaar in de geluidsafdeling van Musiq 3 stapte Laurent over naar de radioproductie. Vandaag is hij verantwoordelijk voor de promotie van jong talent bij RTBF Musiq'3 en is hij de producent en presentator van het wekelijkse programma 'Puisque vous avez du talent', een programma dat volledig gewijd is aan jong talent.

Marjan Helraeth (Impresario )

Zolang zij zich kan herinneren heeft muziek altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Marjan Hellraeth. Als jonge moeder met vijf kinderen kwam Marjan op het idee om huisconcerten te organiseren. Van haar oorspronkelijke idee in 2003 is 'MUSICA ET POETICA' uitgegroeid tot één van de belangrijkste verkooppunten voor jonge klassieke musici in Vlaanderen. Met negen zalen en een vol programma per jaar kunnen honderden mensen in het hart van hun huiskamer genieten van een eclectische mix van buitengewoon talent (waaronder de winnaars van 'YBT') die alles uitvoeren van barok tot 21ste-eeuws realisme. Vandaag runt Marjan haar kunstmanagementbedrijf 'AULOS', dat artiesten in contact brengt met een indrukwekkend nationaal en internationaal netwerk en hen de managementondersteuning biedt die ze nodig hebben om hun creatieve ideeën tot leven te brengen.

Rik Gesquiere (Trumpet en dirigent)

Rik begon zijn opleiding in 1980 aan het Lemmensinstituut in Leuven (België) en studeerde in 1985 af als laureaat trompet en kamermuziek met de hoogste onderscheiding. In 1987 behaalde hij het Hoger Diploma voor trompet aan het Conservatorium van Gent. Vanaf 1997 studeerde Rik aan het Conservatorium van Brussel waar hij in 1999 zijn diploma HaFaBra-directie behaalde. Hij verdiepte zijn opleiding door orkestdirectielessen te volgen bij Lucas Vis en Frank Shipway. Rik Ghesquière is sinds 1985 lid van de Brussels Philharmonic. Sinds 1997 oriënteert hij zich voornamelijk op het dirigeren. Hij studeerde orkestdirectie bij Norbert Nozy, Lucas Vis en Frank Shipway. In 2000 mondde zijn studie uit in het felbegeerde diploma orkestdirectie dat sinds 1988 niet meer was uitgereikt door het Conservatorium van Brussel. Rik wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij verschillende orkesten. In het kader van Europalia Japan 1988 werd hij door "Jeugd en Muziek" aangesteld als coach voor de koperblazers en dirigeerde hij hen in de Ambassade van Tokio. Zijn kwaliteiten als inspirerend dirigent worden regelmatig opgemerkt op diverse grote festivals.

Sarah Bayens (Violist)

Sarah Bayens, 21, (Winnaar YBT, 2018) begon met vioolspelen toen ze 5 jaar oud was en studeerde bij Koen Rens in Turnhout tot ze toetrad tot het 'Conservatoire Royal de Bruxelles', bij Shirly Laub, in 2017. Ze speelde in vele kamermuziekensembles, waaronder het Aleydis Kwartet, waarmee ze masterclasses kreeg van grote musici als Guy Danel, het Prazak Kwartet en Jeremy Menuhin, om er maar drie te noemen. Sarah speelt ook concerten met het Alfama Kwartet uit België en andere groepen zoals Trio Fénix. Sarah Bayens was ook concertmeester voor een periode van van 2 jaar bij het Jeugdorkest Vlaanderen en speelde met het Brussels Philharmonic, onlangs won ze een plaats in de Orkestacademie van het 'Orchestre de la Monnaie' en het Belgisch Nationaal Orkest.

Sophie Hallynck (Harp)

Sophie speelt harp en andere instrumenten sinds haar zesde. Later studeerde ze bij Francette Bartholomée, professor aan het Conservatoire de musique de Bruxelles, waar ze de hoogste onderscheiding voor harp en kamermuziek behaalde. Later studeerde ze aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Laureaat van de Belgische Stichting Roeping, haar interesse in hedendaagse muziek en creatie uit zich in een permanente samenwerking met gespecialiseerde ensembles zoals United instruments van Lucilin, Musique nouvelle en Ictus. In 1996 werd ze beloond met de Pelemansprijs. Vandaag is Sophie professor aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en opent ze een harpklas aan het IMEP (Institut Supérieur de musique et de pédagogie) in Namen. Sophie is een veelgevraagd soliste bij talrijke orkesten: Collegium Brugense, Prima la Musica, Orchestre de Chambre de Wallonie, Kamerorkest van St. Petersburg, het Vlaams Symfonie Orkest, Young Philharmonic, Opéra Royal de Wallonie, I Fiamminghi, De Filharmonie...

Kurt Bertels (Saxofonist en doctor in de kunst)

Dr. Kurt Bertels is klassiek saxofonist en doctor in de kunst die zowel in België als in het buitenland optreedt als solist en als lid van het Kugoni Trio, Anemos Saxophone Quartet en Duo Eolienne. Bertels werkte mee aan nationale en internationale cd-, radio- en televisieopnames. Als onderzoeker aan de LUCA School of Arts van de KU Leuven houdt hij zich vooral bezig met de 19e-eeuwse uitvoeringspraktijk van saxofoons. Hij bracht verschillende cd's uit met 19e-eeuwse Belgische saxofoonmuziek, waaronder The Saxophone in 19th-Century Brussels en Works for Saxophone and orchestra by Paul Gilson. In 2020 verscheen zijn Een ongehoord geluid, een monografie over de saxofoon in het 19e-eeuwse Brussel. In 2022 werd hij lid van de redactie van het wetenschappelijke saxofoontijdschrift The Saxophone Symposium (US). Kurt Bertels is verkozen lid (2021-2026) van de Jonge Academie van België (Vlaanderen).