Vilmos Csikos wint Primuz International Strings competition 2021

Vilmos Csikos wint de Primuz International Strings Competition 2021 met zijn virtuoze uitvoering van Paganini’s, Nel Cor Piu Non Mi Sento (Op. 38). Met deelnemers uit meer dan 30 landen nam Vilmos het op tegen een aantal zeer sterke kandidaten. Desondanks werd hij verkozen tot terechte winnaar voor viool in de seniorencompetitie (d.w.z. voor violisten geboren vóór 1999).

De Primuz International String Competition 2021 werd georganiseerd tijdens de Covid-19 pandemie door elke deelnemer te vragen video’s van hun optredens in te zenden. Vilmos’ keuze voor Paganini Op. 38 (naast andere stukken), opgenomen in het Koninklijk Conservatorium van Brussel, was een inspirerende uitdaging. Het is immers een technisch uiterst complexe compositie. De violist moet namelijk een snaar begeleiden door te tokkelen en tegelijkertijd te strijken!

“Ik ben erg blij met deze overwinning”, zei Vilmos tegen Harley Lovegrove, vooral gezien het niveau van de andere deelnemers, van wie ik er een aantal al van andere wedstrijden ken.

De volgende stap op Vilmos’ YBT agenda is het opnemen van een CD met muziek van Henri Vieuxtemps voor het NAXOS label, samen met de Belgische pianiste Marie Francois.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *